• 3. ThinkleStarssmall
 • 4. NG KIDSsmall
 • 1. Britanicasmall
 • 2. WWFsmall
 • 5. FMsmall
 • 6. Freshsmall
 • 7. Melody [Converted]smallПчелите - приятели на природата

Конкурс за детска рисунка

С конкурса за детска рисунка „Пчелите – приятели на природата“ обръщаме вниманието на най-малките към огромното значение на пчелите за нашата планета – както приятелството е безценно за живота на човека, така и пчелите са жизнено важни за природата. Освен, че правят мед, те опрашват растенията и така им помагат да стават големи и силни. Нека научим как и къде живеят пчелите, какво ги прави така специални и защо трябва да пазим тях и дома им.

Всички малчугани в 3-та или 4-та група в детската градина и 1-ви или 2-ри клас в училище са добре дошли да се включат в конкурса и да изрисуват с любов пчелите в тяхната естествена среда.

  aboutsmall 


Участие в конкурса

Децата, желаещи да участват, трябва да нарисуват една или повече пчели в естествената им среда. Рисунката трябва да е на лист с формат А4 (297х210 мм) или на стандартен лист от блок за рисуване (23х32 см). Няма ограничения относно материалите, инструментите и техниката на рисуване.

Всяка рисунка се оценява по отделно от жури. Обявяването на победителите е през месец декември 2017.
Наградите на победителите се изпращат по пощата или връчват лично във филиала на BRITANICA, в който са предадени творбите. 20-те най-добри рисунки в двете възрастови категории участват в благотворителна изложба в полза на WWF България.

Срок и изпращане на рисунките

Всяко дете може да участва в конкурса само с една рисунка, която се изпраща:

• по пощата на адрес София 1000, улица „Шести септември“ №7, ет.1, за BRITANICA;
• на място във някой от филиалите на BRITANICA в София, Пловдив, Варна или Бургас.

Рисунки се приемат от 11 септември до 10 ноември 2017 година. Творби, получени след крайната дата, не участват в конкурса.

Данни на детето

В долния ляв ъгъл на гърба на рисунката, с печатни букви или на залепен лист с формат A6, трябва да бъдат нанесени следните данни:

• трите имена на детето, пол;
• възраст (ден, месец, година на раждане);
• пълен адрес (град/село, квартал, улица №, блок/къща, етаж, апартамент);
• телефон, e-mail и трите имена на родител/настойник;
• пълното име на детската градина/училище на детето, коя група/клас е.

Рисунки с непълни данни не могат да участват в конкурса.

Интересни факти за

Пчелите

1Пчелите

Техните леко космати телца са на раета в жълто и черно. Имат две двойки крила, като задните са по-малки от предните. На главата си пчелите имат две антенки и пет очи. Симпатичните насекоми имат и хобот, с който се хранят с нектар и прашец от цветовете на растенията.

2.1Кошерът – домът на пчелите

Обикновено пчелите строят дома си в дупки на скали или на дървета. Любопитно е, че гнездото на пчелите е направено от многобройни малки кутийки, залепени една за друга. Всяка кутийка има шест стени, направени от восък. В тези кутийки се прави медът и се отглеждат бебетата пчели.

3.1Пчелното семейство

Раираните насекоми живеят заедно в големи семейства. Една пчела може да има хиляди сестри и братя. Женските пчели се наричат пчели-работнички, а мъжките – търтеи. Всички те имат само една майка – царицата. Тя е най-голямата пчела и снася яйца в гнездото, а другите пчели се грижат за тях докато те пораснат.

4Пчелните задачи

В различните етапи от живота си, пчелите-работнички имат различни роли - приемачки, разузнавачки и събирачки. Приемачките са младите пчели, които седят в кошера, поемат нектара и хранят бебетата. Разузнавачките търсят богати на нектар територии, а събирачките събират нектара и го пренасят до кошера.

5.1Вкусният мед, Пчелният прашец и опрашването

Медът е изключително полезен както за пчелите, така и за хората. Той се получава при преработката на нектара, който пчелите черпят от растенията. За целия си живот, една пчела прави около лъжица и половина мед. С прашеца пък пчелите хранят царицата и бебетата пчели. Прашинки от него остават по крачетата им и полепват по други цветя, помагайки за раждането на всички нови растения - цветя, ягоди, краставици и други.

6 rightsПчеларите

Хората, които гледат пчели се наричат пчелари. Те са много грижовни и обичат своите пчели. Строят им дървени кошери, в които пчелите лесно подреждат своите кутийки.  Пчеларите имат специални дрехи, които обличат винаги, когато отиват да почистят кошера или да съберат меда. Широкополата шапка закрива плътно главата, врата и раменете им, а отпред има прозорец с мрежа, през който виждат.

години на Земята
вида пчели
пчели в семейство
пчела-майка

Победителите получават страхотни

Награди

II място (3-4 гр)
prize1.2
 • Летен курс по английски език в BRITANICA
 • Моята първа игра с числа от THINKLE STARS - детето упражнява събирането, изваждането и броенето, докато играе с картите с красиви илюстрации.
 • Едногодишен абонамент за списание NATIONAL GEOGRAPHIC KIDS
I място (3-4 гр)
prize1.1
 • Годишен курс по английски език в BRITANICA
 • Моята първа игра с числа от THINKLE STARS - детето упражнява събирането, изваждането и броенето, докато играе с картите с красиви илюстрации.
 • Едногодишен абонамент за списание NATIONAL GEOGRAPHIC KIDS
III място (3-4 гр)
prize1.3
 • Книга на английски език, осигурена от BRITANICA
 • Моята първа игра с числа от THINKLE STARS - детето упражнява събирането, изваждането и броенето, докато играе с картите с красиви илюстрации.
 • Едногодишен абонамент за списание NATIONAL GEOGRAPHIC KIDS
II място (1-2 кл)
prize2.2
 • Летен курс по английски език в BRITANICA
 • Космическо пътуване от THINKLE STARS - семейна състезателна игра за слънчевата система. С много интересни факти за планетите, техните символи, спътници и още много.
 • Едногодишен абонамент за списание NATIONAL GEOGRAPHIC KIDS
I място (1-2 кл)
prize2.1
 • Годишен курс по английски език в BRITANICA
 • По света от THINKLE STARS - състезателна семейна игра за 64 държави и техните флагове, континентите към които принадлежат и други интересни факти.
 • Едногодишен абонамент за списание NATIONAL GEOGRAPHIC KIDS
III място (1-2 кл)
prize2.3
 • Книга на английски език, осигурена от BRITANICA
 • Космическо пътуване от THINKLE STARS - семейна състезателна игра за слънчевата система. С много интересни факти за планетите, техните символи, спътници и още много.
 • Едногодишен абонамент за списание NATIONAL GEOGRAPHIC KIDS

Организатор на конкурса

BRITANICA е образователен център, в който от 1999 година насам правим това, което най-
много обичаме – предаваме знания по английски с много любов. Ние сме и един от четирите оторизирани изпитни центъра на Cambridge English Language Assessment.
Наша мисия е да помогнем на учениците да овладеят английския език на най-високо ниво и да развият силните си страни и качества, така че да пораснат като успешни млади хора.

BRITANICA

   150britanicacircle

Повече за нашите

Партньори

WWF е основана през 1961 г. Международната природозащитна организация развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

150wwf
WWF България Основен партньор

Списание NG KIDS e част от голямото семейство на институцията National Geographic. Списанието е предназначено за децата, които откриват заобикалящия ги свят и безкрайното им любопитството поражда лавина от въпроси. NG Kids непрекъснато изненадва своите малки читатели с невероятни, весели и интригуващи истории за живота на планетата. Разнообразните и забавни рубрики на списанието поднасят ценни знания, научни факти и разкази за културни традиции, които децата усвояват по възможно най-увлекателния начин.

150ng
National Geographic KIDS Партньор - награден фонд

С Thinkle Stars™ играеш, за да знаеш! Thinkle Stars™ представя най-голямото портфолио от образователни играчки на български език за деца от 1 до 12 години. Интерактивните играчки за малчугани развиват детското мислене, логика, любопитство и концентрация и представят знания за буквите, числата, животните, цветовете, формите, професиите, предметите от заобикалящия свят и още много. Настолните състезателни игри пък са подходящи за цялото семейство. Играейки заедно научаваме много за Земята и космоса, културата, спорта и логиката.

150tinkle
Thinkle Stars Партньор - награден фонд

Радио FM+ е първият бранд, наложил визията за модерно и професионално радио звучене в България. В ефира на FM+ звучи стилна селекция от  поп, соул, поп-рок и R&B музика от 90-те години до днес. Акцент в дейността на медията са социалните каузи и ивенти, които организира всяка година. „Убий скоростта, спаси дете” традиционна инициатива, която напомня на шофьорите за отговорността, която поемат към обществото и себе си, сядайки зад волана. „1 юни - Празник на детските усмивки”, „Будител” и редица други.

150fm
Радио FM+ Медиен партньор

Radio FRESH! e любимото радио и избора на модерните хора. В ефир звучат най-актуалните хитове от световната и българската сцена. Радиото залага на максимата: “Повече музика, по-малко говор.” Водещите акцентират на актуална информация от света на шоубизнеса, модерните технологии, общуването в интернет и социалните мрежи. Radio FRESH! печели отличието „My love marks” цели четири пъти, включително за 2016 г. През 2012г. радиото спечели и предстижната награда “Златен чадър” на международния медиен фестивал MediaMixx в Албена.

150fresh
Радио FRESH! Медиен партньор

Радио Melody предлага на аудиторията както съвременни парчета, така и музика от 60-те години на 20 в. Песните от последните няколко десетилетия са залог за успех сред аудиторията. Те сплотяват различните поколения и създават музикални “мостове” между тях. Радио Melody e наложен и разпознаваем бранд, радващ се на популярност сред феновете на поп-мелъди стила и класическите БГ хитове. Днес Радио Melody е синоним на забавна и актуална музика, която ще накара всеки да се пораздвижи, дори в най-студеното време или пък в най-мрачния ден!

150 melody
Радио Melody Медиен партньор
Представителите на нашето

Жури

jurizoriЗорница Диева

BRITANICA

juriBRМарина Маринова

BRITANICA

juri2Елена Ганчева

WWF България

juriTSДесислава Любомирски

Thinkle Stars

juri RadКалина Стефанова

FM+

anonymousМария Зимбилова

National Geographic Kids

Пълните

Условия за участие в конкурса


1. С участието си в Конкурса участниците приемат и се съгласяват с настоящите правила на Конкурса. С участието на участниците в Конкурса, родителите и/или попечителите на участника декларират, че ясно и напълно са разбрали и приели условията за участие.

2. В Конкурса могат да участват всички деца в 3-та и 4-та група в детската градина и 1-ви и 2-ри клас на началното училище, с изключение на роднини на членове на журито на Конкурса.

3. Всички деца, които желаят да участват в Конкурса, подготвят и изпращат по 1 (една) рисунка. Тя трябва да е в оригинал, а не нейно принтирано копие. Копие на рисунката не може да участва в Конкурса.

4. Организаторите приемат рисунки за участие в Конкурса, по посочения в т. 5 начин, в периода от 11 септември 2017 г. до 10 ноември 2017 г. Рисунки, получени след 10 ноември 2017 г. не участват в Конкурса.

5. Рисунките се изпращат по един от следните начини:
5.1. По пощата на адрес: BRITANICA, София 1000, ул. "Шести септември“ №7, ет. 1.
5.2. На място, в някой от филиалите на BRITANICA в София или страната:
5.2.1. „Бели брези", ул. "Хайдушка гора" №48Б, 02 4666 500;
5.2.2. „Стрелбищe", ул. "Дедеaгач" №40, 02 4666 507;
5.2.3. „България", бул. "България" №53, ет.3, 02 4666 570;
5.2.4. „Орлов Мост", ул. "Тулово" №7, 02 4666 520;
5.2.5. „Лозенец", ул. "Голо Бърдо" №22, 02 4666 525;
5.2.6. „Плиска", кв. "Изток", бл.5 , 02 4666 530;
5.2.7. „Гео Милев", ул. "Едисон" №47, 02 4666 535;
5.2.8. „Мадрид", ул. "Константин Фотинов" №2, 02 4666 545;
5.2.9. „Прага", бул. "Прага" №18, 02 4666 510;
5.2.10. „Люлин", бул. "Царица Йоанна" №57, ет. 2, 02 4666 560;
5.2.11. „Младост 1", ул. "Йерусалим", бл.12, 02 4666 550;
5.2.12. „Младост 2", бул. "Андрей Ляпчев" №74, 02 4666 565;
5.2.13. „Ситняково", ул. Борис Христов 2A, ет. 2, 02 4666 575;
5.2.14. гр. Пловдив, ул. "Гладстон" №2, 032 599 520;
5.2.15. гр. Бургас ул. "Патриарх Евтимий" №26, 056 999 810;
5.2.16. гр. Варна "Севастопол", бул. "Княз Борис I", №53, 052 999 600;
5.2.17. гр. Варна "Чайка", жк "Чайка", бл. 68, партер, 052 999 605.

6. Всички рисунки, представени за участие в Конкурса, трябва да бъдат съобразени със следните изисквания:
6.1. Листът, на който са нарисувани рисунките, да е с размери формат А4 (29,7 / 21 см.) или лист от стандартен блок за рисуване (23 / 32 см.)
6.2. Няма ограничение относно материалите, инструментите или техниката на рисуване, които са използвани.
6.3. Да съдържат изображение на една или повече пчели в естествената им среда.
6.4. На гърба на всяка рисунка (в долния ляв ъгъл - изписани с печатни букви или на залепен лист с формат А6 с напчеатан текст), да бъдат нанесени следните данни: трите имена на детето, възраст (ден, месец, година на раждане), пол и пълен адрес (град/село, квартал, улица №, блок/къща, етаж, апартамент), телефон, e-mail и три имена на родител/настойник, пълното име на детската градина/училище, в която/което посещава детето, коя група/клас е. Рисунки с непълни данни няма да бъдат допускани за участие в конкурса.

7. BRITANICA е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни. За целите на Конкурса BRITANICA може да събира, обработва, използва и съхранява лични данни за участниците в Конкурса и техните родители/настойници. При участие в Конкурса, родителите/настойниците предоставят доброволно необходимите лични данни и се съгласяват да бъдат ползвани и съхранявани съгласно разпоредбите на Закона за защита на личните данни.

8. С участието си в Конкурса всеки участник, съответно родител/настойник потвърждава, декларира и гарантира, че:
8.1. Представените рисунки са създадени единствено от автора – участник в Конкурса;
8.2. Рисунките не съдържат неприлично, провокативно или друго, предизвикващо възражения или по друг начин неподходящо съдържание.

9. Рисунките, получени във връзка с Конкурса, остават собственост на Организаторите и не подлежат на връщане обратно на участниците в Конкурса. Организаторите не са длъжни да съхраняват рисунките след 31 януари 2018 г.

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА

10. Конкурсът включва 1 (един) кръг, в който всяка рисунка се оценява по отделно от Комисия от експерти на „Образователен център Британика“ ООД, природозащитната организация WWF България, „СББ Медиа“ АД (издател на списание „National Geographic Kids България“), Thinkle Stars и радио FM+ - Жури. Непосредствено след като Журито определи крайното класиране в Конкурса, победителите в Конкурса ще бъдат известени чрез писмо на предоставените от тях електронни адреси или чрез телефонно обаждане на посочените от тях телефони. Имената на победителите ще бъдат публикувани в интернет на адрес: pchelite.britanica-edu.org и на Facebook страницата на BRITANICA.

11. Организаторите определят победителите в Конкурса след края на периода на приемане на рисунките (виж т.4), през месец декември 2017 г.

12. Определят се по трима победители (първо, второ и трето място) във две възрастови категории (деца 3-та и 4-та група в детската градина; деца 1-ви и 2-ри клас на началното училище).

13. 20-те най-високо оценени рисунки от всяка възрастова категория (деца 3-та и 4-та група в детската градина; деца 1-ви и 2-ри клас на началното училище), участват в изложба, като набраните средства се предоставят на WWF (международната природозащитна организация) по програма за опазване на природата в България.

НАГРАДЕН ФОНД НА КОНКУРСА

14. Участниците в Конкурса, класирани на първите три места във възрастова група - деца в 3-та и 4-та група на детската градина, получават:
14.1. Участникът, класирал се на първо място, получава: "Моята първа игра с числа", осигурена от „Авенди“ ООД; едногодишен абонамент за списание „National Geographic Kids” от „СББ Медиа“ АД; годишен курс по английски език, осигурен от BRITANICA.
14.2. Участникът, класирал се на второ място, получава: "Моята първа игра с числа", осигурена от „Авенди“ ООД; едногодишен абонамент за списание „National Geographic Kids” от „СББ Медиа“ АД; летен курс по английски език, осигурен от BRITANICA.
14.3. Участникът, класирал се на трето място, получава: "Моята първа игра с числа", осигурена от „Авенди“ ООД; едногодишен абонамент за списание „National Geographic Kids” от „СББ Медиа“ АД; книга на английски език, осигурена от BRITANICA.
 
15. Участниците в Конкурса, класирани на първите три места във възрастова група - деца в 1-ви и 2-ри клас на началното училище, получават:
15.1. Участникът, класирал се на първо място, получава: състезателна семейна игра “По света“, осигурена от „Авенди“ ООД; едногодишен абонамент за списание „National Geographic Kids” от „СББ Медиа“ АД; годишен курс по английски език, осигурен от BRITANICA.
15.2. Участникът, класирал се на второ място, получава: състезателна семейна игра “Космическо пътуване“, осигуренa от „Авенди“ ООД; едногодишен абонамент за списание „National Geographic Kids” от „СББ Медиа“ АД; летен курс по английски език, осигурен от BRITANICA.
15.3. Участникът, класирал се на трето място, получава: състезателна семейна игра “Космическо пътуване“, осигуренa от „Авенди“ ООД; едногодишен абонамент за списание „National Geographic Kids” от „СББ Медиа“ АД; книга на английски език, осигурена от BRITANICA.
 
16. Най-високо оценените 20 участници в Конкурса от всяка възрастова група, общо 40 участника, получават по едно списание „National Geographic Kids” осигурено от „СББ Медиа“ АД; предметна награда от „Авенди“ ООД; допълнителна предметна награда, осигурена от BRITANICA.
 
17. Годишният и летен курс по английски език, осигурени от BRITANICA, се провеждат във филиалите на BRITANICA в градовете София, Варна, Бургас и Пловдив (britanica-edu.org). Курсовете не могат да бъдат преотстъпвани и нямат паричен еквивалент. Курсовете се усвояват в учебна 2018/2019 година. Наградите не включват учебни помагала за курсовете.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ УСЛОВИЯ

18. Участниците приемат, че Конкурсът се подчинява на и се урежда от законите на Република България в Арбитражен съд при БТПП, като компетентната юрисдикция за каквито и да било спорове.
Участниците приемат също:
(а) да бъдат обвързани от настоящите Официални правила;
(б) че решенията на Журито са окончателни и обвързващи по отношение на всички въпроси, свързани с Конкурса;
(в) че Организаторите могат да използват всяка рисунка, учатваща в Конкурса, в публикации или реклама, отнасяща се до конкурса, но не само, или бъдещо популяризиране на същия, без за това да е необходимо да заплаща компенсация или да иска одобрение;
(г) че в случай, че участникът спечели, Организаторите могат да използват наградените рисунки, както и името на всеки един от победителите, техните снимки, изображения и/или глас в публикации или реклама, отнасяща се до Конкурса, но не само, или бъдещо популяризиране на същия, без за това да е необходимо да заплаща компенсация или да иска одобрение. В случай, че избраният победител няма да получи или в случай, че откаже да получи наградата, последната по преценка на Организаторите може да се присъди на друг участник.

ПРАВО НА АНУЛИРАНЕ ИЛИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА КОНКУРСА, ПРОМЯНА И ДОПЪЛВАНЕ НА ОФИЦИАЛНИТЕ ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА

19. В случай, че Конкурсът не се проведе поради причини, извън контрола на Организаторите, които нарушават или засягат администрирането, сигурността, справедливостта, интегрираността или надлежното провеждане на този Конкурс, Организаторите си запазват правото да анулират, прекратят, променят или временно да преустановят провеждането на Конкурса.

20. Организаторите си запазват правото да променят и допълват официалните правила за участие в Конкурса, като промените се отразяват в официалния сайт на Конкурса на интернет адрес: pchelite.britanica-edu.org

За въпроси и мнения

Пишете ни

Адрес за кореспонденция

ул. "6-ти септември" №7

София 1000

 pchelite@britanica-edu.org

За контакт с нас7+12=